Deze blog neem ik je mee in mijn eigen verhaal. En ga ik gelijk met de billen bloot. Dus op die mooie succesverhalen, inhoudelijke content en geweldige tips mag je nog even wachten. Laten we bij het begin beginnen. Want hoewel dit mijn verhaal is, is het niet alleen van mij.

Als kind wist ik altijd precies wat ik wilde. En ging daar helemaal voor. Toen ik een jaar of 10 was en een poes op mijn verjaardag wilde, hebben mijn ouders dat geweten. Zo schreef ik briefjes namens mijn nog niet bestaande huisdier dat hij of zij echt heel graag bij mij wilde wonen. Kattenbrokjes onder de kussens van mijn ouders. Alles om mijn doel te bereiken. Uiteindelijk heb ik 18 jaar lang van mijn harige vriendje ‘Sjimmie’ mogen genieten. Ik verzon altijd gekke, leuke, spontante en nieuwe dingen om te doen. En sleepte iedereen daar met mijn energie en enthousiasme moeiteloos in mee. Niet nadenken maar doen was (weliswaar onbewust) mijn motto. Met meewoed denk ik nog wel een terug aan de onbevangenheid waar ik toen over beschikte. 

Van de zelfverzekerde Karin die precies wist wat zij wilde – verander ik steeds meer in een grijze muis 

Die banen waren best wel leuk en soms zelfs bijzonder leuk. Ik heb veel mooie collega’s mogen ontmoeten, waarvan sommige mij nog steeds erg dierbaar zijn. Maar ik werd ook een beetje opgezogen in de cultuur van die organisaties. Ik ging mij steeds meer aanpassen aan de verwachtingen van anderen. Die van mijn leidinggevende of die van mijn collega’s. Of nog erger, aan de dingen die ik mijzelf oplegde. Afspraken kom je na, anders ben je onbetrouwbaar. De kwaliteit van mijn werk moet goed zijn, want daar ben ik toch echt zelf verantwoordelijk voor. Conflicten zijn niet professioneel. Nee zeggen is juist goed, maar dan moet je het wel kunnen verantwoorden en opbouwend brengen (‘niet nu, maar wel dan… ‘, ‘hier kan ik je niet bij helpen maar wel daarbij…’). Beslissingen moet je kunnen onderbouwen en uitleggen. Want wie zit er in hemelsnaam nou te wachten op beslissingen o.b.v. mijn intuïtie en gevoel? Ik werd steeds voorzichtiger. Ging twijfelen. Wilde geen fouten maken. En met iedereen door een professionele deur kunnen. Goede beoordelingen. Vooruit komen.

En zo gaan kwaliteiten je zomaar in de weg zitten

Vanuit mijn werk als programmamanager in het HR-veld kwam ik aanraking met vraagstukken op het gebied van talentontwikkeling. Het werd voor mij steeds duidelijker dat hier de sleutel lag naar mijn eigen vragen. Ik ging begrijpen dat mijn eigen talenten super krachtig zijn, maar niet in elke context even goed tot zijn recht komen. Zo is een grote gevoeligheid voor sfeer en energie niet per definitie een voordeel in een competitieve consultancy omgeving. Daar vond ik mezelf opeens een beetje soft, ik moest maar wat ‘harder’ worden. En zo is mijn talent om echt verschil te maken (dingen van gemiddeld naar excellent te brengen) vaak afgedaan als perfectionisme. Soms ook terecht, want de juiste dosering is echt super belangrijk. Maar met die stempel werd de enorme potentie die achter dit talent zit ook gelijk de kop ingedrukt. En zo gaan je eigen unieke kwaliteiten en talenten je zomaar in de weg zitten. Hoe eeuwig zonde is dat??

Mijn missie was geboren!

Het was duidelijk dat ik iets te doen had. Ik ging mijn talenten vanaf dat moment scherper zien dan ooit. Best laat, met een achtergrond in de psychologie 😉 Ik ging begrijpen waardoor ik in sommige situaties niet tot mijn recht kwam. Of veel te hard ging werken. Maar vooral wat ik kan bereiken als ik de juiste dingen doe. Eindelijk kon – en durfde – ik keuzes te maken die echt helemaal bij mij passen. Gedurende mijn pad kwam ik steeds meer mensen tegen met een soortgelijk verhaal. Succesvol en ambitieus van buiten, maar van binnen in verwarring of zoekend naar hun ‘bestemming’. Hun eigen kwaliteit niet meer zien of waarderen. In een keurslijf. Mijn missie was geboren…! Vanuit mijn eigen bedrijf coach, train en begeleid ik managers en ondernemers in het (her)ontdekken van hun natuurlijke talenten (of ‘strengths’, dat vind een mooier en beter passend woord) en de doorvertaling naar rol of bedrijf. Zodat zij hun doelen sneller, leuker en makkelijker realiseren. Maar vooral zodat zij moeiteloos verschil maken voor hun team en  (potentiële) klanten. Niet door wat ze doen, maar door wie ze zijn.