“Ik geloof stiekem in sprookjes. Er is zoveel meer mogelijk dan je denkt”

Ik was al jong gefascineerd door mensen die ergens een passie voor hadden. En die daar ondanks allerlei hobbels op de weg helemaal voor gingen.

Mijn favoriete boek toen ik zo’n 10 jaar was ging over Anna. Die was vastbesloten om danseres te worden. Ze moet allerlei obstakels overwinnen. Maar uiteindelijk wordt haar talent gezien en wordt ze een groot danseres. Het gaat niet vanzelf. Het is geen sprookje, maar een verhaal over uniek talent en doorzettingsvermogen. Over het leven recht in de ogen durven aan te kijken. Met alle mooie en lastige momenten, die erbij horen en het leven kleur geven.

Toen ik dit boek weer terug vond in een oude doos op zolder verscheen er een grote lach op mijn gezicht. Ik begrijp nu namelijk beter dan ooit waarom ik dit boek steeds opnieuw kon lezen. Hoewel ik weinig heb met dansen (en laten we eerlijk zijn, hier ook helemaal niet goed in ben), gaat dit boek een beetje over mij. Ik ben vele jaren later nog steeds gefascineerd door wat mensen uniek maakt. Wat maakt ze ergens heel goed in kunnen zijn. En ik geloof stiekem een beetje in sprookjes, Naïef? Ik zie het als een enorm vertrouwen in onze mogelijkheden als we echt voor onze doelen en dromen durven te gaan.

“Ik zie het als een enorm vertrouwen in onze mogelijkheden als we echt voor onze doelen en dromen durven te gaan”

Het stukje ‘Anna’ in mij werd steeds minder zichtbaar.
Die fascinatie met unieke kwaliteiten van mensen bleef. Bij mijn studie (organisatie)psychologie aan de Universiteit Utrecht was ik dan ook als een vis in het water. Al kwam ik er al snel echter dat ik liever verder bouw aan iets wat al goed is, dan dat ik teveel blijf hangen in problemen. Dat is op een psychologie opleiding nog best een uitdaging 😉

Na nog een jaar business school aan de University of South Carollina in Amerika was ik klaar om mijn plek in de werkende wereld te veroveren. En dat deed ik! Ik rolde min of meer van de ene baan in de andere. Elke stap paste weer mooi op mijn CV. Die Karin redt zich wel, werd vaak gezegd. En dat was ook zo. Maar als ik eerlijk ben, werd ik eigenlijk steeds minder blij. Ik ging mij steeds meer aanpassen aan de verwachtingen van anderen. Die van mijn leidinggevende of die van mijn collega’s. Of nog erger, aan de dingen die ik mijzelf oplegde. Afspraken kom je na, anders ben je onbetrouwbaar. De kwaliteit van mijn werk moet goed zijn, want daar ben ik uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor. Conflicten zijn niet professioneel. Nee zeggen is oké, maar dan moet je het wel kunnen verantwoorden en opbouwend brengen (‘niet nu, maar wel dan… ‘, ‘hier kan ik je niet bij helpen maar wel daarbij…’).
Beslissingen moet je kunnen onderbouwen, want mijn intuïtie en gevoel daar kan de ander niets mee. Toch?

Van de energieke Karin die super goed wist wat zij wilde en daar helemaal voor ging en altijd wel een weg vond, stopte ik mijzelf steeds meer in een keurslijf. En veranderde ik steeds meer in een grijze muis. Het stukje ‘Anna’ in mij werd steeds minder zichtbaar. En dat gold helaas niet alleen voor mij.

“Het werd voor mij steeds duidelijker dat hier de sleutel lag”

Vanuit verschillende functies en organisaties kwam ik aanraking met vraagstukken op het gebied van talentontwikkeling. Het werd voor mij steeds duidelijker dat hier de sleutel lag voor mijn eigen vragen. Dat mijn fascinatie om te begrijpen wat mensen uniek en bijzonder maakt (en hoe het komt dat we hier vaak weinig of niks mee doen) weer vol op ‘aan’ ging. Ik ging begrijpen dat mijn eigen talenten super krachtig zijn, maar niet in elke context even goed tot zijn recht komen. Zo is een grote gevoeligheid voor sfeer en
energie niet per definitie een voordeel in een competitieve consultancy omgeving. En zo is mijn talent om echt verschil te maken (dingen van gemiddeld naar excellent te brengen) vaak afgedaan als perfectionisme. Maar daarmee werd de enorme potentie die achter dit talent zit gelijk de kop ingedrukt.

Het was duidelijk dat ik iets te doen had. Ik ging mijn talenten vanaf dat moment weer helder zien en gericht leren inzetten en ontwikkelen. Eindelijk kon (en durfde) ik keuzes te maken die echt helemaal bij mij passen. Zodat ik nu dagelijks doe ik waar ik zelf super blij van wordt. Waarmee ik echt verschil kan maken voor mijn klanten. En waarmee ik ook nog eens mijn geld verdien!

“Jouw talenten zijn de knoppen waar jij aan kan draaien om echt verschil te maken”

Mijn visie

Iedereen weet wel zo ongeveer waar hij/zij goed in is. Maar dat wat jou verschillend maakt van anderen scherp zien en goed leren inzetten, dat is heel wat anders. Je moet het leren zien, weten en (h)erkennen. Dat vraagt inzicht en vertrouwen. Zeker in een wereld waar we van jongs af aan allemaal langs dezelfde meetlat worden gelegd. Dat vergelijken begint al op de basisschool en eindigt met het competentieprofiel op je werk. Ik geloof echt dat iedereen unieke en onderscheidende kwaliteiten heeft. Het is mijn missie dat zoveel mogelijk mensen datgene wat hen uniek maakt echt gaan zien, waarderen en ontwikkelen. En van daaruit met vertrouwen, energie en plezier hun doelen en dromen realiseren.

Wat je over mij moet weten

Ik geloof dat er altijd kansen en mogelijkheden zijn om regie op je eigen situatie te pakken. Daartoe zal ik jou dus ook uitdagen. Houd je de dingen liever zoals ze zijn en ben je tevreden met een 7, dan zou ik nog even verder kijken. Ik ben eerlijk en kritisch en draai niet om zaken heen. Tegelijkertijd bekijk ik zaken genuanceerd en vanuit meerdere perspectieven. Niet omdat dit mooi past bij een goede coach, maar omdat ik niet anders kan. Van generalisaties, ‘hokjes denken’, en normatief gedrag krijg ik een beetje de kriebels. Ik werk graag samen in praktische en actiegerichte stappen aan concrete doelen. Ik ben meer de sparringpartner en positieve uitdager die met je meedenkt en vooruit kijkt, dan de coach die je oeverloos laat reflecteren op zaken die geweest zijn en jou continu confronteert met je eigen tekortkomingen. En je bent gewaarschuwd, mijn positieve insteek en enthousiasme zijn aanstekelijk..!

Als je me zou kennen zou je weten dat…

Ik altijd een nieuw idee of plan heb. Of het nu gaat om mijn bedrijf, mijn wispelturige sportcarrière, een fotografiecursus of de aankomende vakantie met het gezin. En daar ga ik vaak dan ook voor 200% voor. Ik zou dan ook graag willen dat er meer uren in een dag zaten. En het talent ‘focus’ staat bovenaan mijn wensenlijst. Maar ik sta nooit stil!

"Hier komt een pakkende quote uit de testimonial"

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Gemma Pas

"Hier komt een pakkende quote uit de testimonial"

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Gemma Pas