‘Vanaf morgen hoeft het niet meer’.

Dit zijn een vriend gekscherend tegen mij, terwijl net de ‘maand van het eigenaarschap’ was afgelopen. Hij kon alles weer uit zijn handen laten vallen. Vervolgens zie ik allerlei berichten voorbij komen over de ‘week van de werkstress’. In mijn eigen loopbaan ben ik o.a. in aanraking gekomen met de week van de duurzaamheid, de maand van de vitaliteit, de dag van de secretaresse, de dag van de verpleging, vrijdag pizzadag dag en vast nog heel veel andere speciale dagen, weken en maanden die ik ben vergeten.

En ja. Het is natuurlijk hartstikke goed om stil te staan bij de belangrijke onderwerpen waar het op die momenten om draait. Of het nu gaat om werkbeleving, energiebalans, eigenaarschap of de sociale verbinding die je (al dan niet) met elkaar hebt.

Wat ik alleen zo jammer vindt, is dat het de thema’s na deze tijdelijke aandachtspiek vaak weer naar de achtergrond verschuiven. Zo was een rode draad in de coachgesprekken die ik deze week voerde, dat er weinig erkenning en waardering is. Dat de veiligheid en het vertrouwen ontbreken om met je manager te delen wat er écht speelt. Dat het echt een leuk en sociaal team is (waar voldoende pizza wordt gegeten), maar dat de overleggen een ‘mooi weer’ show zijn waar niemand zich uitspreekt.  

Het ‘echte werk’ wat je als manager te doen hebt, zit in de dagelijkse praktijk. En daarmee ook het echte verschil dat je kunt maken.

P.s. wil je toch niks missen? Zet dan alvast in je agenda:

1 jan Bloody Mary dag
5 jan Slagroomdag
8 jan Bubbelbaddag
9 jan Nationale Ruim je bureau op dag
11 jan Leer je naam in morsecode dag
14 jan Kleed je huisdier aan dag
16 jan Niksdag
20 jan Internationale Festishdag
23 jan Dag van het handschrift
30 jan Internationale dag van de croissant
31 jan Dag van het werkplezier in de zorg