Mijn lunch werd gisteren geserveerd door een Syrische dame, Anahid. Zij belandde enkele jaren terug in de gevangenis na een mislukte vluchtpoging uit Aleppo. Gescheiden van haar kinderen. Het diner kwam van een Chinese dame, die grotendeels werd opgevoed door haar opa en oma. Op haar 9e belandde zij met een vrijwel onbekend vrouw op de boot naar Nederland. Die vrouw bleek haar moeder te zijn.

En dat waren nog maar de contouren van een heel bijzondere dag. Samen met een prachtig team van bijna 30 coaches, waar ik als (extern) begeleider al geruime tijd aan ben verbonden. Waarom heb ik besloten om hierover te delen? Na een periode waarin ik heerlijk in mijn eigen werkbubbel zit en zat? Er zaten zoveel simpele en zo ontzettend waardevolle lessen voor leiders en teams in deze dag, dat ik die simpelweg ontzettend graag met je deel.

Ken jij het persoonlijke verhaal van jouw medewerker, collega of klant?

Hoewel ik al langere tijd bij dit team betrokken ben, heb ik gisteren dingen gehoord die ik nog nooit eerder had gehoord. Eén collega die 4 uur lang haar moeder had geïnterviewd, om voor haar overlijden haar volledige verhaal te kennen. En dat vastlegde beeld, om zo het familieverhaal te bewaren voor latere generaties. Een teamlid met grootouders in een jappenkamp. Een teamlid dat het grootste verlies in haar leven heeft omgezet in haar persoonlijke missie. Wow. Dit zijn de mensen die om 08.30 of 09.00 gewoon weer in een Zoom call verschijnen. Er zit zoveel meer achter de mensen dan je in eerste instantie ziet. Iedereen heeft een verhaal. Dat hoeft niet spannend, verdrietig, heftig, of een halleluja verhaal te zijn. Iedereen heeft een verhaal. Ook ik. Ook jij. Vaak weten we maar relatief weinig van elkaars verhaal. En heus niet iedereen hoeft zijn ziel en zaligheid op tafel te leggen. Maar vraag eens wat vaker naar iemands verhaal. Naar bepalende momenten in iemands leven. Waar iemand is opgegroeid of wie zijn of haar ouders waren. Eigenlijk is niets meer verbindend dan dat. En niets is simpeler dan dat. Daar hoef je niemand voor in te huren. Nodig iemand actief uit om zijn of haar verhaal te vertellen. Neem de tijd. En luister.

Hoeveel tijd en ruimte maak jij voor ‘agendaloze’ gesprekken?

Ik ben heel benieuwd. Hoe vaak heb jij een zakelijk overleg zonder agenda? En dan niet 10 minuten maar minstens een uur of langer? Als coach en consultant krijg ik een kijkje in veel organisaties, maar dit zie ik maar weinig (of eigenlijk niet) gebeuren. En eerlijk is eerlijk, zelf houd ik er ook wel van om een doel voor ogen te hebben. Te weten en verhelderen waar een overleg naartoe moet leiden of waar het aan moet bijdragen. Het moet immers niet ‘oeverloos ouwehoeren’ worden. Toch? Deze dag hebben we verschillende gespreksrondes ingezet. Zonder agenda. Zonder ‘voorzitter’ of ‘gespreksleider’. Zonder werkvorm. Dit leidde ertoe dat het gesprek soms verschillende kanten opging. Maar juist dat zorgde voor een open gesprek. Waarin ruimte ontstond om te delen wat je normaal gesproken minder snel deelt. Vragen te stellen die je normaal niet stelt. De omgeving waar dit plaats vond (waarover straks meer) droeg daar ook zeker aan bij. En toch was ik verbaasd over de simpelheid van deze les. Creëer als manager, teamleider of facilitator de tijd en ruimte voor het team om met elkaar in gesprek te gaan. En laat het vervolgens los. Ga de stiltes die vallen niet opvullen. Er komen dan dingen op tafel die vele malen essentiëler en impactvoller zijn dan de taakverdeling, de actielijst of de mededelingen.

 Verhalenhuis Belvedére op Katendrecht

Zoek jij een plek die uitnodigt om bijzondere en inspirerende levensverhalen te horen? En waar jouw team in een prettige en ongedwongen sfeer met elkaar kan uitwisselen? Denk dan aan Verhalenhuis Belvédere op Katendrecht. Iedere kok en iedere vrijwilliger heeft een eigen verhaal. Zo krijgen wij een rondleiding door de wijk Katendrecht van de zoon van ‘Chinees Kees’, een arbeidsmigrant met een zeer bijzondere familiehistorie. Oprichtster Linda vertelde een inspirerend en ontroerend verhaal over de historie en functie van het verhalenhuis (uiteraard vol unieke verhalen en gebeurtenissen). Deze plek biedt ongelofelijk veel inspiratie en mogelijkheden voor leiders en teams om een ander soort gesprek te voeren.

Ik heb inmiddels heel wat teamactiviteiten gezien, gedaan en georganiseerd. Maar deze dag was anders dan alle anderen. Misschien was de kracht van eenvoud en aandacht wel de belangrijkste les voor mij persoonlijk. Dat weten en diep van binnen voelen zijn toch echt twee heel verschillende dingen. Maar ook dat overal bijzondere mensen en verhalen te vinden zijn. Het is maar net of je er oog voor hebt. Ik heb tijdens deze dag maar weinig opgeschreven. Maar wel één mooie en belangrijke zin:

‘Wanneer je naar een situatie of organisatie kijkt via de mensen, dan zie je de rijkdom en het kapitaal’.

En zo is het!

Wil je meer weten over deze ervaring? Heb je een vraag of aanvulling? Ik vind het leuk om van je te horen!